Podnikatelia by gastrolístky zrušili, ukázal prieskum

Z výsledkov prieskumu podnikateľských organizácií vyplýva, že väčšina opýtaných by ku gastrolístkom zaviedla ako alternatívu finančný príspevok alebo by ich zrušila. Tieto dve možnosti označilo takmer 70 % respondentov.

Hlavné zistenia z prieskumu

  1. Budúcnosť gastrolístkov vidia firmy v ich zrušení (36,8%) alebo zavedení finančného príspevku na stravu, ako alternatívy ku gastrolístkom (33,1%).
  2. Pohľad stravovacích zariadení sa miere líši. Okrem zrušenia gastrolístkov (40,7%) alebo zavedenia finančného príspevku ako alternatívy (16,2%), uvádzali tiež, umožnenie ich používania iba v stravovacích zariadeniach (23,6%).
  3. Firmy platia emitentom pomerne vysoké poplatky. Väčšina respondentov z radov zamestnávateľov, ktorí nakupujú stravovacie poukážky pre svojich zamestnancov, uvádzala poplatok vo výške 1 - 3%, stravovacie zariadenia uvádzali poplatok za výkup vo väčšine prípadov v rozmedzí 3-5%.
  4. V zozname opatrení, ktoré by gastrosektoru pomohli prekonať následky koronakrízy dominuje zníženie DPH pre gastrosektor (84,7%), zníženie ceny práce (74,1%) a zrušenie zbytočnej byrokracie (51,9%).

Ján Solík, Združenie podnikateľov Slovenska: „Výsledky prieskumu ukazujú pomerne kritický pohľad firiem na súčasný systém fungovania stravovacích poukážok. Desiatky miliónov eur, ktoré nás súčasný systém ročne stojí, získava vďaka zákonom garantovanému podnikaniu malá skupina emitentov na úkor reštaurácií, stravníkov a zamestnávateľov. Zároveň nám prieskum ukázal, že viac ako zmeny v gastrolístkoch, reštaurácie v čase koronakrízy trápi výška DPH, cena práce, pravidelne rastúce príplatky a byrokracia.“

Marek Harbuľák, Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska: „Gastronomický sektor patrí k tým, ktorých sa koronakríza dotkla najviac a aj výsledky tohto prieskumu ukazujú, ako by mala vyzerať séria opatrení na jeho oživenie. Základom by malo byť zníženie sadzby DPH na stravovacie služby, zníženie ceny práce a odbúranie množstva zbytočných administratívnych povinností. Zmenám sa však nevyhneme ani v systéme stravovacích poukážok. Budúcnosťou je nielen ich elektronizácia, ale aj stanovenie maximálnej výšky poplatkov, ktoré emitenti žiadajú za ich výkup.“

Prieskumu sa zúčastnili najmä (95,5%) malé a stredné firmy, ktoré využívajú gastrolístky a gastrokarty ako formu zabezpečenia stravovania pre svojich pracovníkov.

Realizátorom prieskumu boli Združenie podnikateľov Slovenska, Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska, Slovak Business Agency a portál menucka.sk. Zber dát sa uskutočnil v priebehu mesiacov júl - august 2020 pomocou internetového dotazníka, ktorý vyplnilo 838 respondentov z radov malých a stredných podnikov.

Výsledky prieskumu

Našli ste chybu či nepresnosť v texte? Dajte nám o tom vedieť.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Zmeny v cestovných náhradách od 1.1.2025

Aké novinky so sebou prináša schválená novela zákona o cestovných náhradách pri zvyšovaní súm stravného či základnej náhrady a čo má platiť pre elektromobily? Prehľad zmien v článku.

Stravné v roku 2024 - tabuľka

Prehľad nároku na stravné pri tuzemskej aj zahraničnej pracovnej ceste a stravného v daňových výdavkov SZČO a zamestnávateľa pre rok 2024 v tabuľkách.

Ako účtovať finančný príspevok na stravovanie

Kedy sa poskytuje finančný príspevok na stravovanie, v akej výške a ako tento príspevok zaúčtovať v podvojnom a v jednoduchom účtovníctve, sa dočítate v článku.

Stravné od 1. 9. 2024

Od 1. septembra 2024 sa zvyšujú sumy stravného pri tuzemských pracovných cestách. Suma diét však ovplyvní aj ďalšie veličiny – nároky zamestnancov či daňové výdavky zamestnávateľov a SZČO .
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky