Keďže stravný lístok nepodlieha DPH, živnostníci si do daňovo uznaných nákladov môžu zahrnúť plných 100 % jeho hodnoty, čím sa konečnú sumu základu dane môže znížiť až o 1 200 eur (pri 250 pracovných dňoch). Nárok na stravné majú všetci zamestnanci, ale aj živnostníci a SZČO až do výšky 4,80 € za každý odpracovaný deň, pričom zákon o dani z príjmov nerozlišuje pracovné dni a víkendy.
Nižšie dane neznamenajú len úsporu pri ich platení, ale aj pri platení odvodov do sociálnej a zdravotnej poisťovne, keďže sa odvíjajú od výšky zaplatených daní. Platí však, že čím je hodnota stravných lístkov vyššia, tým viac sa to odrazí na nižších daniach či výške odvodov.
Ako ušetriť čas pri zdokladovaných povinnostiach
Aby si živnostníci mohli znížiť dane o výdavky na stravu, musia mať riadne zdokladované a zaúčtované, že v každý odpracovaný deň konzumovali v minimálnej hodnote stravného lístka, čo je 3,60 €. Ak si ich účtovník spoplatňuje každú jednu zarátanú položku, časť výhody sa stráca a zároveň treba uchovávať veľa bločkov z registračných pokladníc. Aby živnostník ušetril čas, má na výber, či si bude odkladať bločky z reštaurácií alebo si jednoducho kúpi stravné lístky.
Ak patríte k podnikateľom, ktorí neradi „bločkujú“, oveľa jednoduchším riešením je nákup gastrolístkov, ktorý sa dá ľahko realizovať cez rychlaobjednavka.sk. Ešte výhodnejšou možnosťou bez nutnosti mať vždy pri sebe papierový gastrolístok je elektronická bezkontaktná stravovacia karta Ticket Restaurant. V tomto smere šetrí čas aj digitalizácia. Stravovaciu kartu si už od septembra 2018 môžeme pridať do mobilnej aplikácie Google Pay a zaplatiť za obed jednoducho priložením mobilu k POS terminálu.
Výhody pre zamestnávateľov
Príspevok na stravu pre zamestnancov môže znamenať výraznú úsporu aj pre zamestnávateľov. Nové opatrenie MPSVR SR č. 148/2018 Z. z. ustanovilo vyššiu hodnotu stravného zo 4,50 € na 4,80 € na deň pre zamestnancov pracujúcich 5 až 12 hodín. Tí si môžu daňové výhody z vyššej hodnoty stravného uplatniť až 55 % z nákladov na stravu.
Zvýšenie hodnoty príspevku na stravu je navyše zaujímavý spôsob, ako prejaviť zamestnancom poďakovanie či pochvalu. V niektorých prípadoch je to dokonca výhodnejšie než zvýšenie platu, keďže gastrolístky alebo príspevok na stravu poskytnutý prostredníctvom elektronickej stravovacej karty zamestnanec nemusí zdaňovať a ani to nezvyšuje daňové a odvodové zaťaženie zamestnávateľa. Momentálne spoločnosť Edenred ponúka pre zamestnávateľov aj zvýhodnenú limitovanú ponuku, kedy pri objednávke stravných lístkov s minimálnou hodnotou 4 € dostanú až 6 mesiacov bez poplatku.
Ďalšie bonusy
Gastrolístky jednoznačne ľudí motivujú k tomu, aby sa pravidelne stravovali. Nemusíme byť ani lekár, aby sme vedeli, že pravidelnosť v stravovaní patrí k zdravému životnému štýlu, čo vedie aj k väčšiemu pracovnému nasadeniu a výkonnosti. Je preukázané, že viac ako 50 % ľudí by pri zrušení gastrolístkov minulo svoje peniaze inak než na stravu. Poskytovateľ stravných lístkov a elektronickej karty Ticket Restaurant je navyše hlavným koordinátorom európskeho projektu FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand - Boj proti obezite prostredníctvom ponuky a dopytu), ktorého cieľom je zlepšovať nutričné hodnoty jedál ponúkaných v reštauračných zariadeniach a zároveň zvyšovať povedomie stravníkov (zamestnávateľov aj zamestnancov) v oblasti každodenného stravovania.
Využitím služieb spoločnosti Edenred tak získajú živnostníci, zamestnávatelia aj zamestnanci nezaplatiteľné informácie o zlepšovaní kvality jedál a o nových trendoch v správnom stravovaní celoročne a zadarmo. To je bonus, ktorý musí oceniť každý človek, ktorému záleží na zdraví, na kvalite poskytovaných služieb, ale aj na stave našej planéty.