Ako zverejňovať pôvod mäsa v reštauráciách?

Ako zverejňovať pôvod mäsa v reštauráciách?
Zdroj: Pixabay.com
Libuša Removčíková

Písanie a žurnalistika ma vždy zaujímali, preto som študovala na Fakulte masmediálnej komunikácie UCM v Trnave. Téma podnikania a ekonomiky je mi taktiež blízka, preto som študovala na Obchodnej akadémii v Dolnom Kubíne. A baví ma aj marketingová komunikácia. Čo môže byť lepšie ako skĺbiť toto všetko dokopy?

Zobraziť viac
Zobraziť menej

Zákon platí, no štát nepripravil vyhlášku, ktorá by reštauráciám povedala pôvod mäsa zverejňovať. Akým spôsobom sa s touto situáciou vysporiadali reštaurácie v praxi?

Od 14. decembra 2019  platí povinnosť zverejňovať pôvod vybraných druhov mäsa v reštauráciách.  Poslanci však zabudli, že vyhláška k zákonu bude musieť prejsť procesom notifikácie Európskou komisiou a stanovili účinnosť nových pravidiel príliš skoro. Výsledkom je, že zákon platí, no neexistujú detailnejšie pravidlá, ktoré by reštauráciám hovorili, ako si novú povinnosť splniť a ako krajinu pôvodu mäsa označovať.

Asociácia hotelov a reštaurácií podala pomocnú ruku a odporúča, aby toto nariadenie prevádzkovatelia gastro zariadení zabezpečili nasledovnými spôsobmi:

  1. prostredníctvom doplnenia údajov do jedálneho alebo ponukového lístka (vyrobiť aspoň jeden takýto kus, ktorý môžu zákazníkovi v prípade potreby poskytnúť),
  2. zverejnením údajov o krajine pôvodu na viditeľnom mieste, ako napr. na tabuli s ponukou,
  3. vytlačiť jednoduchý leták s piktogramami alebo ikonami zobrazujúcimi druh mäsa a doplnením názvu krajiny,
  4. v prípade, ak v jedálnom a ponukovom lístku už zverejňujú informácie o dodávateľovi, doplniť len krajinu, v ktorej sa dodávateľ nachádza.

Ako zverejňujú reštaurácie pôvod mäsa

Pozreli sme sa na to, ako vyzerá zverejňovanie pôvodu mäsa v praxi. Niektoré reštaurácie zatiaľ novú povinnosť ignorujú, iné sa s ňou vysporiadali takto:

Našli ste chybu či nepresnosť v texte? Dajte nám o tom vedieť.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk

Libuša Removčíková
Libuša Removčíková

Písanie a žurnalistika ma vždy zaujímali, preto som študovala na Fakulte masmediálnej komunikácie UCM v Trnave. Téma podnikania a ekonomiky je mi taktiež blízka, preto som študovala na Obchodnej akadémii v Dolnom Kubíne. A baví ma aj marketingová komunikácia. Čo môže byť lepšie ako skĺbiť toto všetko dokopy?


DPH v gastro prevádzkach od roku 2025

Môžu sa líšiť ceny rovnakého jedla či nápoja v reštaurácii z titulu rozdielnych sadzieb DPH? Ako ich v praxi uplatniť a premietnuť do koncových cien v stravovacích zariadeniach?

Nové pravidlá pre nakladanie s obalmi od 1.1.2030

Európska únia zavádza prísnejšie pravidlá pre výrobu, používanie aj likvidáciu obalov. Pripraviť sa na ne musia výrobcovia, e-shopy, predajcovia potravín a mnohí ďalší. O čo ide?

KVÍZ - Vyznáte sa v legislatívnych zmenách od roku 2025?

Rok 2025 prináša zmeny najmä v súvislosti s konsolidáciou verejných financií. Máte o týchto zmenách prehľad? Overte si svoje vedomosti v našom kvíze.

Právo na opravu: čo prináša nová smernica EÚ pre spotrebiteľov a podnikateľov?

Možnosť opravy budú musieť podnikatelia poskytnúť aj po uplynutí záručnej doby. Môžu si za túto službu účtovať poplatok? Koho sa to (ne)bude týkať? Podrobnosti o novinke aj termíny.
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky