Ako zverejňovať pôvod mäsa v reštauráciách?

Ako zverejňovať pôvod mäsa v reštauráciách?
Zdroj: Pixabay.com
Libuša Removčíková

Písanie a žurnalistika ma vždy zaujímali, preto som študovala na Fakulte masmediálnej komunikácie UCM v Trnave. Téma podnikania a ekonomiky je mi taktiež blízka, preto som študovala na Obchodnej akadémii v Dolnom Kubíne. A baví ma aj marketingová komunikácia. Čo môže byť lepšie ako skĺbiť toto všetko dokopy?

Zobraziť viac
Zobraziť menej

Zákon platí, no štát nepripravil vyhlášku, ktorá by reštauráciám povedala pôvod mäsa zverejňovať. Akým spôsobom sa s touto situáciou vysporiadali reštaurácie v praxi?

Od 14. decembra 2019  platí povinnosť zverejňovať pôvod vybraných druhov mäsa v reštauráciách.  Poslanci však zabudli, že vyhláška k zákonu bude musieť prejsť procesom notifikácie Európskou komisiou a stanovili účinnosť nových pravidiel príliš skoro. Výsledkom je, že zákon platí, no neexistujú detailnejšie pravidlá, ktoré by reštauráciám hovorili, ako si novú povinnosť splniť a ako krajinu pôvodu mäsa označovať.

Asociácia hotelov a reštaurácií podala pomocnú ruku a odporúča, aby toto nariadenie prevádzkovatelia gastro zariadení zabezpečili nasledovnými spôsobmi:

  1. prostredníctvom doplnenia údajov do jedálneho alebo ponukového lístka (vyrobiť aspoň jeden takýto kus, ktorý môžu zákazníkovi v prípade potreby poskytnúť),
  2. zverejnením údajov o krajine pôvodu na viditeľnom mieste, ako napr. na tabuli s ponukou,
  3. vytlačiť jednoduchý leták s piktogramami alebo ikonami zobrazujúcimi druh mäsa a doplnením názvu krajiny,
  4. v prípade, ak v jedálnom a ponukovom lístku už zverejňujú informácie o dodávateľovi, doplniť len krajinu, v ktorej sa dodávateľ nachádza.

Ako zverejňujú reštaurácie pôvod mäsa

Pozreli sme sa na to, ako vyzerá zverejňovanie pôvodu mäsa v praxi. Niektoré reštaurácie zatiaľ novú povinnosť ignorujú, iné sa s ňou vysporiadali takto:

Našli ste chybu či nepresnosť v texte? Dajte nám o tom vedieť.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk

Libuša Removčíková
Libuša Removčíková

Písanie a žurnalistika ma vždy zaujímali, preto som študovala na Fakulte masmediálnej komunikácie UCM v Trnave. Téma podnikania a ekonomiky je mi taktiež blízka, preto som študovala na Obchodnej akadémii v Dolnom Kubíne. A baví ma aj marketingová komunikácia. Čo môže byť lepšie ako skĺbiť toto všetko dokopy?


Stravné od 1.4.2025

Zamestnávateľ má povinnosť zabezpečiť zamestnancom stravovanie. V akej forme a aká výška stravného platí od 1. apríla 2025, sa dočítate v článku.

Daň z finančných transakcií sa opäť mení: čo prináša tretia novela

Plateniu novej transakčnej dane sa vyhne viac subjektov, upravil sa odpočet dane a zmeny sú aj v oznamovacej povinnosti. Niektoré otázky však zostali nejasné. Prehľad noviniek.

Záručná doba pre firmy

Platí záruka na tovar aj vtedy, ak je kupujúcim podnikateľ? Aká je jej dĺžka a kde možno tovar reklamovať?

Oznámenie o dani z finančných transakcií

Čo je Oznámenie o dani z finančných transakcií, kto a ako ho podáva a aké ďalšie povinnosti má platiteľ dane či daňovník? Praktické info aj vzor oznámenia.
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky