Zákon platí, no štát nepripravil vyhlášku, ktorá by reštauráciám povedala pôvod mäsa zverejňovať. Akým spôsobom sa s touto situáciou vysporiadali reštaurácie v praxi?
Od 14. decembra 2019 platí povinnosť zverejňovať pôvod vybraných druhov mäsa v reštauráciách. Poslanci však zabudli, že vyhláška k zákonu bude musieť prejsť procesom notifikácie Európskou komisiou a stanovili účinnosť nových pravidiel príliš skoro. Výsledkom je, že zákon platí, no neexistujú detailnejšie pravidlá, ktoré by reštauráciám hovorili, ako si novú povinnosť splniť a ako krajinu pôvodu mäsa označovať.
Asociácia hotelov a reštaurácií podala pomocnú ruku a odporúča, aby toto nariadenie prevádzkovatelia gastro zariadení zabezpečili nasledovnými spôsobmi:
- prostredníctvom doplnenia údajov do jedálneho alebo ponukového lístka (vyrobiť aspoň jeden takýto kus, ktorý môžu zákazníkovi v prípade potreby poskytnúť),
- zverejnením údajov o krajine pôvodu na viditeľnom mieste, ako napr. na tabuli s ponukou,
- vytlačiť jednoduchý leták s piktogramami alebo ikonami zobrazujúcimi druh mäsa a doplnením názvu krajiny,
- v prípade, ak v jedálnom a ponukovom lístku už zverejňujú informácie o dodávateľovi, doplniť len krajinu, v ktorej sa dodávateľ nachádza.
Ako zverejňujú reštaurácie pôvod mäsa
Pozreli sme sa na to, ako vyzerá zverejňovanie pôvodu mäsa v praxi. Niektoré reštaurácie zatiaľ novú povinnosť ignorujú, iné sa s ňou vysporiadali takto: