Dá sa podnikať a pritom nezanedbávať svoje zdravie, rodinu a priateľov?
Ten, kto chce podnikať, musí veriť nielen svojmu obchodu, ale aj sám sebe. Začiatky často bývajú ťažké a trvajú aj niekoľko rokov. Mladých slovenských podnikateľov sme sa spýtali, ako asi vyzerá ich denný režim.
„Keď som bol mladší, tak som robil od nevidím do nevidím, ale teraz už sa snažím „neprehrievať“,“ hovorí Róbert Kováč z firmy FALCO SK s.r.o., ktorý na uponáhľaný životný štýl neraz doplatil.
Lukáš Ivan zo spoločnosti Fontionnel&Co si dáva pri každodenných povinnostiach pozor na stravu. „Jem minimálne 4-krát denne, pravidelne. Bez raňajok z domu neodídem,“ hovorí.
Plná hlava nápadov vie ale občas naoko zasýtiť aj žalúdok. Zaneprázdnených mladých ľudí nezriedka časovo obťažuje ešte aj jedlo.
Pravidelné stravovanie ale nenarúša iba časová tieseň. Copywriterka Ivica Ďuricová z firmy Adlervia spravidla pracuje večer a v noci, keď ju nik nevyrušuje. Budí sa dopoludnia a deň začína obedom. „Asi to nie je práve najlepšie riešenie, ale kreatívnej práci sa venujem od desiatej večer do štvrtej rána, keď všetci spia, nezvonia telefóny a nechodia maily. Počas dňa toho vlastne veľa nezjem,“ zdôverila sa nám Ivica.
Je príjemné vypnúť
„Keď si človek založí rodinu, tak si ten deň upraví tak, aby dokázal fungovať aj v súkromí. Od šiestej večer sa už snažím nerobiť. Nie vždy to ide,“ vysvetľuje Tomáš Husár, ktorý prevádzkuje reštauráciu a apartmány Meritto v Rajeckých Tepliciach. Pred pár rokmi musel do svojho denného programu vtesnať aj malú dcérku. „Môj deň sa začína tým, že dcéru o ôsmej zaveziem do škôlky,“ hovorí a jedným dychom dodáva, že pri vození a vyzdvihovaní sa strieda s manželkou. Zdá sa, že Tomáš má svoj denný plán pod kontrolou.
„Pri plánovaní nového týždňa si kdesi nechávam aspoň pol dňa voľna, aby som tam vedel do svojho harmonogramu vtesnať všetky urgentné veci, ktoré sa nečakane vyskytnú,“ opisuje Tomáš, ktorého prioritou číslo jedna už nie je iba podnikanie.
„Robota má takú zázračnú vlastnosť, že sa bude rozpínať do tej miery, do akej ju človek pustí,“ dodáva na záver Tomáš.
Róbert Kováč počas dňa robí, koľko vládze, ale po siedmej sa prácu snaží odložiť. Hádam by sa ani nemohol radiť medzi mladých podnikateľov, ak by, rovnako ako aj ostatní, nemal skúsenosti s množstvom práce, ktorá mu v minulosti neraz prerástla cez hlavu. Dnes sa ju snaží striedať koníčkami – venuje sa športovej streľbe alebo jazdí na motorke.
Ivica zasa tvrdí, že je ešte stále vo fáze, keď je pre ňu kvôli biznisu pojem súkromný život cudzí. Firme sa venuje aj cez víkendy a úplne dokáže vypnúť iba pri plávaní v bazéne.
Pre Lukáša Ivana je dôležité, aby on a jeho kolegovia chodili do práce oddýchnutí. „Len človek so zdravou mysľou dokáže byť produktívny. Neuznávam dvadsaťštyrihodinovú prácu ako niektorí manažéri,“ vysvetľuje jednu zo svojich pracovných zásad.
Podnikám. Nonstop
Každý začínajúci podnikateľ ide takpovediac s vlastnou kožou na trh. Do svojej práce vkladá nielen svoje nápady a čas, ale aj vlastné meno. Niet sa čo čudovať, že na prácu potom myslí každú jednu minútu.
„Keď sa občas nadránom prebudím a mám v hlave nejakú skvelú myšlienku, tak si ju rýchlo bežím zapísať,“ hovorí copywriterka Ivica. Svoje nápady si nosí všade so sebou, dokonca aj do postele.
Róbert Kováč sa občas tiež cíti tak, akoby mu robota nonstop dýchala na krk. „Ak je toho v práci veľa, tak môžete robiť čokoľvek, myšlienky na ňu vás dostihnú. Je to podobné, ako keď vás v škole čaká skúška,“ zdôveril sa.
Aj vy máte občas pocit, že ste posadnutí svojou prácou? Nie ste v tom sami.