Mrkva má inú DPH ako petržlen, bryndza inú než syr, vstup do fitka nižšiu ako ski-pas. Sadzby DPH sú neprehľadné, od roku 2025 to môže byť komplikovanejšie.
Podľa zákona o dani z pridanej hodnoty sa na Slovensku uplatňujú tri sadzby DPH. Do konca roka 2024 sú vo výške 20 %, 10 % a 5 %. Od 1.1.2025 sa však sadzba DPH zvýši na 23 % (základná), zvyšné dve budú mať hodnotu 19 % a 5 %. V tom, ktorá sadzba platí na aký tovar či službu je však často zmätok. Potrebuje naozaj Slovensko tri sadzby DPH? Čo zapríčiňuje chaos a aké riešenie by pomohlo tak predajcom, ako aj spotrebiteľom?
Čo kam patrí?
Je dôležité povedať, že platiteľ DPH, ktorý predáva tovar alebo službu zaradenú do kategórie znížených sadzieb dane, musí túto daň uplatniť v stanovenej výške. Nemôže sa svojvoľne rozhodnúť, že použije z dôvodu opatrnosti vyššiu sadzbu DPH alebo naopak si vyberie zníženú. Avšak, mnohí obchodníci neraz nevedia identifikovať, ktorú sadzbu pri tovare alebo službe uplatniť. Spravidla totiž pod jednu sadzbu nespadajú celé skupiny tovarov (napríklad ovocie a zelenina), ale jednotlivé druhy, a tak sa aj pri príbuzných produktoch sadzba DPH líši.
Zaradenie do sadzieb DPH účinné do 31.12.2024
Zväčša býva téma znižovania DPH na istú skupinu tovarov a služieb atraktívna pred voľbami a možno ju označiť aj za istú formu politického marketingu. A aj v prípade, že o predvolebnú tému nejde, nie je nič výnimočné, ak sa o zaradení tých-ktorých výrobkov do nižších sadzieb rozhoduje narýchlo, bez pripomienkovania a odbornej konzultácie. Bolo to tak napríklad v roku 2020, keď sa na niektoré, tzv. „zdravé“ potraviny, stanovila 10 % sadzba DPH. V prípade zeleniny napríklad išlo o paradajky, kapustu či stopkový zeler. Avšak, mnohé, aj príbuzné, zeleniny do skupiny doteraz nepatria – napríklad mrkva, reďkev alebo zeler buľvový. Na problematiku chaosu v DPH upozornila aj anketa Byrokratický nezmysel roka 2023 – okrem zeleru spomína napríklad petržlen, ktorý má inú DPH, ak ide o vňať a inú, ak ide o koreň.
Podobná situácia je aj v službách. Na podávanie jedál a nápojov, ak sú sprevádzané dostatočne podpornými službami umožňujúcimi ich okamžitú konzumáciu na mieste (napr. obsluha, toaleta, priestor na konzumáciu a podobne), sa vzťahuje do konca roka 2024 10 % sadzba DPH. Berie sa to totiž ako služba. Na druhej strane, donáška alebo predaj jedla/nápojov so sebou patrí pod základnú sadzbu (do konca roka 2024 je to 20 %). V tomto prípade ide totiž o poskytnutie jedla ako tovaru.
Aby toho nebolo málo, ak sa podávajú v klasickej reštaurácii alkoholické nápoje, napriek tomu, že sa na reštauračné služby vzťahuje 10 % DPH, alkohol má výnimku a uplatňuje sa naň základná, 20 % sadzba DPH.
Čo sa týka najnižšej, 5 % sadzby DPH, zaviedla sa v roku 2023 na výstavbu a obnovu/prestavbu štátom podporovaných nájomných bytov. Od roku 2025 ale dochádza k rozšíreniu kategórie tovarov a služieb, ktoré budú spadať do tejto sadzby a situácia sa ešte viac skomplikuje.
Zaradenie tovarov a služieb do sadzieb DPH účinné od 1.1.2025
V rámci konsolidačného balíčka boli prijaté viaceré opatrenia, ktoré majú zabezpečiť príjem do štátneho rozpočtu. Z toho dôvodu sa zvýši základná sadzba DPH na 23 %, čo sa dotkne napríklad takých tovarov, ako je nábytok, elektronika, oblečenie, pohonné látky, autá, ale tiež služby ako kaderníctvo, masáže, mestská hromadná doprava, taxík, opravy a servisy či služby mobilných operátorov. V prípade služieb v súvislosti s vyššou DPH zdražejú napríklad vstupy na umelé kúpaliská alebo preprava lyžiarskymi vlekmi.
Na druhej strane sa zruší 10 % sadzba DPH, pričom väčšina tovarov a služieb z tejto kategórie bude spadať do 5 % sadzby. Pôjde napríklad o knihy, lieky a aj vybrané potraviny. Spomedzi služieb klesne daň z pridanej hodnoty na ubytovacie služby aj podávanie jedál v reštauračných a stravovacích službách (iba v prípade, že je umožnená konzumácia na mieste). Avšak, daň za podávanie nealkoholických nápojov vzrastie z 10 % na 19 % a podávanie alkoholu bude v základnej sadzbe 23 %.
Presný zoznam tovarov a služieb zaradených do jednotlivých kategórií DPH od nového roka uvádzame v článku Sadzby DPH od roku 2025.
Rozporuplné rozdelenie tovarov a služieb
Na zmätok v sadzbách DPH a zbytočné komplikovanie daňového systému poukazujú zástupcovia obchodníkov či Združenie podnikateľov Slovenska. Tento problém dobre ilustruje zdaňovanie potravín. Vláda pri oznamovaní zmien v rámci konsolidačného balíka komunikovala, že na 5 % klesne sadzba pri „základných“ potravinách, z čoho by prirodzene mal vyplývať pokles ich cien (treba dodať, že finálna cena závisí od viacerých faktorov, preto premietnutie nižšej DPH nemusí po prijatí iných opatrení na zníženie cien na pultoch stačiť). Avšak, z materiálov k návrhu zákona napokon vyplynulo, že 5 % DPH bude od roku 2025 platiť napríklad zo všetkých syrov len na ovčiu bryndzu a medzi tzv. základné potraviny podľa zákonodarcov patria paradajky či čerstvé olivy, no taká mrkva či cvikla, nie.
Z pečiva bude do tejto kategórie patriť len čerstvý (minimálne 400 gramový) chlieb a ostatné čerstvé pečivo v exaktnej hmotnosti 40 – 50 gramov. Napríklad 50 gramový rožok tak bude mať 5 % DPH, zatiaľ čo 60 gramová kajzerka či bageta 19 %. A uplatnenie sadzby záleží aj od čerstvosti – čerstvým je taký pekársky výrobok, ktorý sa vyrába bez použitia konzervačných látok, bez predpečenia a ponúka sa spotrebiteľovi najneskôr do 24 hodín od upečenia v prípade chlebov a najneskôr do 12 hodín od upečenia, ak ide o iné pečivo. To znamená, že v supermarketoch, v ktorých sa neraz značná časť pečiva dopeká priamo v predajni z predpečených výrobkov, sa na takéto produkty 5 % DPH neuplatní.
Poznámka: Vlnu kritiky vyvolala 19 % sadzba DPH pre bezlepkové potraviny, na ktoré sú odkázaní ľudia s ochorením celiakia. Zatiaľ čo na klasický chlieb mala platiť len 5 % DPH, bezlepkový, ktorý bežne stojí niekoľkonásobne viac eur, mal mať až 19 % daň. To však mení novela zákona o dani z pridanej hodnoty, schválená 28.11.2024 v NR SR, ktorá zaraďuje do najnižšej 5 % sadzby DPH bezlepkový chlieb a ostatné pečivo, v ktorom obsah lepku predstavuje najviac 20 mg v kilograme výrobku. Súčasne sa rozširuje uplatňovanie zníženej sadzby DPH vo výške 5 % zo základu dane aj na bezlepkové múky. Bezlaktózové a bezmliečne produkty ale výnimku nedostali.
Medzi základné potraviny sa ďalej nedostali napríklad ani neochutené vody a minerálky, ocot či soľ. Na tieto bude platiť 19 % DPH. Chaotické roztriedenie tovarov do jednotlivých sadzieb DPH má potom na svedomí, že sú aj prípady, kedy potraviny dovážané zo zahraničia (napríklad olivy) majú nižšiu DPH ako tie vypestované na Slovensku (napríklad cvikla).
Paradoxy sa nájdu aj medzi hygienickými potrebami. Napríklad 5 % DPH budú mať hygienické vložky a tampóny, plienky, prebaly a podobné výrobky, z akéhokoľvek materiálu, no len tie, ktoré sú určené na inkontinenciu. Menštruačné potreby tak zostanú zaradené do základnej, 23 % sadzby DPH.
Niekoľko príkladov, ako bude vyzerať zaradenie príbuzných tovarov a služieb do jednotlivých sadzieb dane z pridanej hodnoty v roku 2025, uvádzame v tabuľke.
Tovar/služba | 5 % sadzba DPH od 1.1.2025 | 19 % sadzba DPH od 1.1.2025 | 23 % sadzba DPH od 1.1.2025 |
---|---|---|---|
Smotana | Kyslá | Nezahustená a neochutená (ak je určená na ľudskú konzumáciu) | - |
Bryndza | Ovčia vyrobená zo zrejúceho ovčieho hrudkového syra alebo skladovaného ovčieho syra | Zmesná z ovčieho a vyzretého syra | - |
Mlieko | Mlieko kravské | Bezlaktózové mlieko | - |
Ovocie | Jablká, hrušky, duly | Čerešne, marhule, slivky, broskyne | - |
Zelenina | Zemiaky, cibuľa, cesnak, zeler stopkový | Mrkva, cvikla, zeler buľvový | - |
Chlieb | Čerstvý predávaný do 24 hodín po dopečení | Dopečený v predajni z predpečeného výrobku alebo toastový chlieb | - |
Ostatné pečivo | Rožok 50 g | Kajzerka 60 g | - |
Mäso | Čerstvé alebo chladené mäso z domácich svíň, oviec, kôz či domácej hydiny | Mrazené mäso z domácich svíň, oviec, kôz či domácej hydiny a čerstvé, chladené aj mrazené mäso z divých zvierat | - |
Reštauračné jedlo | Na jedlo konzumované na mieste | Aj na jedlo, aj na doručenie donáškovou službou reštaurácie | Doručenie jedla kuriérom externej spoločnosti |
Liečivá | Lieky | - | Výživové doplnky |
Energia | - | Elektrická energia | Ostatné zdroje energie |
Hygienické potreby | Hygienické pomôcky na inkontinenciu | - | Hygienické pomôcky na menštruáciu |
Zdravotnícke pomôcky | Kompresné pančuchy | - | Elektronický monitor tlaku |
Športoviská | Vstup do fitnesscentra | - | Ski-pas |
Podujatia | Vstupné na športové podujatie | - | Vstupné na koncerty či do kina |
Vzhľadom na komplikovanosť nového roztriedenia jednotlivých tovarov a služieb do sadzieb DPH, môže byť pre podnikateľa náročné uplatniť daň správne. Vhodné tak môže byť využiť služby daňového poradcu, ktorý so správnym zatriedením pomôže. Direktor z oddelenia daňového poradenstva v spoločnosti PwC Slovakia Ján Skorka uvádza, že najmä poskytovatelia služieb, predajcovia potravín a dodávatelia energií sa na nich obracajú s otázkami ohľadom DPH. „Problém nie je len zaradenie do sadzieb, ale aj praktické dôsledky, ako napríklad, čo s opravnými dokladmi, ktoré sa vzťahujú na dodávky do konca roka a zároveň aj v budúcom roku,“ dodáva odborník.
Čo na to výrobcovia, potravinári a podnikatelia?
Obchodníci a podnikatelia na jednej strane vítajú zníženie DPH na niektoré potraviny, gastro služby či ubytovacie služby. No prospešnejšie ako zníženie dane by bolo podľa nich upratanie v jednotlivých sadzbách. „Dlhodobo presadzujeme urobenie poriadku v DPH, roztriediť by bolo vhodné tovary a služby do jednotlivých sadzieb aspoň podľa kategórií (napríklad ovocie a zelenina z mierneho pásma, pečivo a podobne),“ vysvetľuje Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu. Rovnako sa mu nezdá vhodné rozdelenie v rámci mliečnych výrobkov. Z pohľadu spotrebiteľského správania napríklad nepovažuje práve bryndzu za základnú potravinu (zatiaľ čo do tejto skupiny nie sú zaradené iné syry). „Bolo by vhodné, aby boli kategórie prehľadne dané, vďaka čomu by sa DPH v rámci nich označovalo správne. Zrozumiteľnejšie by to tak bolo pre spotrebiteľa aj predajcu. Navrhujeme zaviesť produktovú logiku, kedy príbuzné tovary budú mať rovnakú sadzbu DPH,“ vysvetľuje.
Podobne situáciu vníma riaditeľka Potravinovej komory Slovenska (PKS), Jana Venhartová. Pre Podnikajte.sk uviedla, že PKS dlhodobo apeluje na zaradenie všetkých potravín jednotne do nižšej sadzby DPH. „Súčasnú situáciu, kedy sa potraviny (vrátane krmív) zatrieďujú až do troch sadzieb DPH, považujeme za nesystémové riešenie, ktoré vyvoláva aj mnohé aplikačné otázky. Otázne je zaradenie potravín medzi základné potraviny, na ktoré sa vzťahuje DPH, nakoľko v súčasnosti ide o veľmi obmedzený okruh potravín. Pokiaľ si vláda Slovenskej republiky dáva za cieľ posilnenie potravinovej bezpečnosti, mali by byť všetky potraviny zaradené do jednej, najnižšej sadzby, a to bez výnimky.“
Naproti tomu v samotnom roztriedení produktov nevidí zásadný problém poslanec za SaS a dlhoročný podnikateľ v gastro segmente Alojz Hlina. Problematický sa mu skôr javí systém troch sadzieb DPH. Zatiaľ čo 5 % sadzba sa za predchádzajúcej vlády stanovila len pre výstavbu štátnych nájomných bytov, teraz sa rozšírila o ďalšie produkty. A keďže tak na DPH viacerých výrobkov štát stratí, kompenzuje to 23 % sadzbou na mnohé iné. 10 % DPH sa mu zdá ako postačujúca.
Rovnako to vidí aj majiteľ malého rodinného penziónu z Tatier, pre ktorého je kľúčové porovnávať sa s konkurentami zo zahraničia, kde chodia rovnakí klienti. V ich prípade je to Poľsko a Česko. Pri 10 % DPH bol rozdiel oproti Poľsku len 2 %, ktoré boli pre turistov znesiteľné. A hoci od nového roka dôjde k zníženiu dane na ubytovacie služby, pozitíva tohto opatrenia sú podľa podnikateľa často zdanlivé. Doposiaľ sa totiž znížená 10 % DPH nevzťahovala len na gastro a ubytovanie, ale aj na služby, od ktorých je ich podnikanie závislé – napríklad lyžiarske vleky. Ski-pas ale bude po novom zdanený 23 % sadzbou dane, zatiaľ čo v Poľsku len 8 %. A práve od týchto služieb závisí, či turisti prídu a využijú ubytovacie a stravovacie zariadenia v tejto lokalite.