Prírodné mäso, ktoré vyzerá, chutí a má nutričné hodnoty ako to bežné, no nie je zo živého zvieraťa. Ako funguje koncept, ktorý priniesla na trh inovatívna holandská potravinárska spoločnosť Meatable?
Študent Krijn De Nood narazil na kurze filozofie v Barcelone na aktivistu za práva zvierat Petera Singera, ktorý ho inšpiroval k uvedomeniu si, že zabíjanie zvierat na jedlo je obrovský etický problém. Následne stretol Daana Luininga a Marka Kottera – Daan mal nápad, Mark mal technologický koncept, Krijn zasa prehľad o riešeniach, ktorými by bolo možné niečo urobiť s touto etickou dilemou. Spoločne tak v roku 2018 založili spoločnosť Meatable. Spojili tím odborníkov s jedinečnými znalosťami v oblasti molekulárnej biológie, chémie, tkanivového inžinierstva, vývojov bioprocesov, bezpečnosti potravín a vedy o potravinách, s cieľom vytvoriť nový „druh mäsa“.
Kultivované mäso, ktoré si vyžaduje nižšiu spotrebu vody a pôdy, no taktiež času
Cieľom Meatable je produkovať kultivované mäso, pre ktoré sa nezabíjajú žiadne zvieratá, uvoľňuje sa menej emisií skleníkových plynov a vyžaduje sa podstatne menej pôdy a vody. Spoločnosť tvrdí, že kultivované (laboratórne vypestované) mäso potrebuje o 96 % menej vody a o 99 % menej pôdy ako si vyžaduje priemyselné poľnohospodárstvo. A na rozdiel od rastlinných alternatív, konečný produkt poskytuje identický zážitok z konzumácie s rovnakou textúrou, chuťou a výživovými výhodami ako má skutočné mäso.
Keď spoločnosť predstavila v roku 2018 svoju technológiu, bola jednou z mála, ktoré sa zaoberali výrobou mäsa zo živočíšnych buniek – spôsobom výroby mäsa, ktorý má oveľa menšiu stopu uhlíkových emisií a je priaznivejší pre životné prostredie ako tradičné chovy zvierat. Spoločnosť Meatable sa však odlišuje od konkurencie tým, že pestuje mäso zo živočíšnych buniek bez toho, aby bolo potrebné dané zviera zabiť. Produkty sa teda vytvárajú umelým rastom buniek, odobratých z nezranenej kravy alebo prasaťa. Navyše technológia firmy, tzv. OPTi-OX, dokáže urýchliť výrobu mäsa z mesiacov na dni alebo týždne, čo je výrazne menej v porovnaní s rokmi, ktoré si vyžaduje starostlivosť o živé zviera.
Budúcnosť je vo výrobe prírodného mäsa aj v prípade rýb alebo oviec
Nápad sa zapáčil aj investorom. Napríklad v roku 2018 spoločnosť získala 7 miliónov dolárov (približne 6,1 milióna eur) od viacerých anjelských a inštitucionálnych investorov a 3 milióny dolárov (približne 2,6 milióna eur) od Európskej komisie. Dokopy sa jej už podarilo získať financovanie vo výške 60 miliónov dolárov (približne takmer 53 miliónov eur).
Po úspešnom uvedení svojho prvého produktu na trhu sa spoločnosť Meatable zameriava na ďalší vývoj kultivovaného bravčového a hovädzieho mäsa. Ich technológia sa dá prispôsobiť všetkým bunkovým druhom vrátane kráv, ošípaných, oviec a rýb, čo ponúka startupu mnohé príležitosti. Navyše, v čase globálneho rastu ceny bravčového mäsa sa spoločnosť Meatable stala jednou z prvých spoločností, ktoré verejne upriamujú svoju pozornosť aj na ďalšie druhy mäsa.
Zdroje: europabio.org, techcrunch.com, businesswire.com, fooddive.com