Vďaka poľskému biotechnologickému podniku môžu rastlinný výťažok z repky olejnej konzumovať nielen zvieratá, ale aj ľudia. Je výživný ako sója, ale je udržateľnejší a dostupnejší.
Obľuba rastlinnej stravy v posledných rokoch výrazne rastie. Skratky typu eko, bio alebo raw už nie sú na pultoch obchodov ničím výnimočným a pre mnohých nakupujúcich znamenajú aj istú známku prestíže či kvality. Nahradiť živočíšne produkty a výživové zložky, ktoré mäso obsahuje, sa ľudia snažia rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je aj produkt poľskej firmy NapiFeryn, ktorá našla spôsob, ako môže repku olejnú konzumovať nielen zviera, ale aj človek, a navyše to pre neho bude prínosné.
Proteín z repky olejnej, ktorý môžu konzumovať už aj ľudia
Repka olejná je jedným z najväčších zdrojov rastlinného oleja na svete. Semená sa lisujú, aby sa z nich získal olej na konečnú spotrebu. Následne vzniká aj ďalší produkt, označovaný ako „výlisok” z repky olejnej. Ide o zelené hrudky, ktoré sa niekedy používajú ako krmivo pre hospodárske zvieratá.
Okrem toho mal repkový výlisok len veľmi malé využitie ako potravina pre ľudí. Vďaka technológii poľského startupu NapiFeryn však môže byť tento zvyškový produkt recyklovaný na bielkovinový prášok, ktorý môže konzumovať aj človek.
Zakladatelia prišli s novou patentovanou technológiou
Myšlienka založiť spoločnosť zaoberajúcu sa extrakciou rastlinných bielkovín vznikla v roku 2013. Dvaja biotechnológovia Magdalena Kozłowska a Piotr Wnukowski, ktorí spoločne pracovali pre medzinárodnú farmaceutickú spoločnosť v Holandsku, sa rozhodli založiť svoj vlastný podnik v Poľsku. Spoločnosť NapiFeryn BioTech tak vznikla v roku 2014 a jej prevádzka sa nachádza v Bionanoparku, vedecko-technickom parku v meste Lodž v Poľsku.
Technológia spoločnosti NapiFeryn umožňuje firmám zaoberajúcim sa spracovaním olejnatých semien recyklovať zostávajúci materiál po lisovaní oleja z repky olejnej. Všetky bielkoviny obsiahnuté v repke je možné izolovať v prírodnej nepoškodenej forme, čo z nej robí náhradu iných bežných, ale menej udržateľných zdrojov bielkovín. Zároveň je bezpečnou alternatívou pre alergikov.
Repka má jednu vlastnosť, ktorá jej predtým sťažovala možnosť presadiť sa na trhu, a tou je jej intenzívna a horká chuť. Patentovaná technológia spoločnosti NapiFeryn dokáže vyčistiť proteín od antinutričných faktorov, a odstrániť tak jej horkosť. Len čo sa rastlinný materiál stlačí a olej sa extrahuje, NapiFeryn získa zo zvyškov rastlinného materiálu bielkoviny. Tento proteín má neutrálnu chuť, vôňu a farbu. Vďaka svojej textúre a výživovým hodnotám je ideálnou prísadou na obohatenie potravín, ako sú cestoviny, sladkosti či omáčky.
Cieľom spoločnosti je dosiahnuť, aby sa aspoň päť percent globálnej produkcie repky olejnej spracovalo na prírodné funkčné bielkovinové produkty v časovom rozmedzí desiatich rokov od uvedenia ich prvého komerčného zariadenia do prevádzky.
Startup podporila EÚ aj EIT FOOD
Prvý rok činnosti spoločnosti bol financovaný z vlastných zdrojov zakladateľov. V ďalších rokoch získali na rast svojho startupu prostriedky od Európskej únie. Taktiež ťažia z podpory dvoch súkromných investorov – kapitálového fondu VC Impera Alfa a ropnej spoločnosti Grupa Wilmar.
Spoločnosti sa navyše podarilo získať podporu iniciatívy EIT FOOD (Potravinárska divízia Európskeho inovačného a technologického inštitútu), ktorá podporila viaceré agropotravinárske startupy v čase pandémie COVID-19, každý sumou vo výške 5,4 miliónov eur. Investícia pomáha firme pri jej výskumných a vývojových aktivitách, ktoré vedú ku komercializácii nových rastlinných funkčných zložiek potravín z repky olejnej.
Zdroje: napiferyn.com, eitfood.eu, thespoon.tech, eufic.org, newfoodmagazine.com