Od 3.1.2022 sa môžu pre verejnosť otvoriť všetky reštaurácie. Aké podmienky musia splniť?
Reštaurácie sú už niekoľko týždňov pre zlú pandemickú situáciu zatvorené. K zmene dôjde 3. januára 2022. V nadväznosti na rozhodnutie vlády SR sa od tohto dátumu rozširuje možnosť poskytovania služieb prevádzok verejného stravovania.
Aké zariadenia verejného stravovania môžu byť otvorené od 3.1.2022?
Na základe Vyhlášky č. 312 Úradu verejného zdravotníctva SR musia byť uzatvorené všetky prevádzky zariadení verejného stravovania. Výnimku majú:
- prevádzky verejného stravovania vydávajúce pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby,
- prevádzky verejného stravovania, ktoré sú súčasťou hotelových a podobných ubytovacích služieb i turistických a ostatných krátkodobých ubytovacích služieb,
- prevádzky verejného stravovania, pokiaľ prevádzkovateľ umožňuje vstup do prevádzky výlučne osobám v režime OP.
Podmienky pre reštaurácie a stravovacie zariadenia od 3.1.2022
Pre všetkých prevádzkovateľov stravovacích zariadení sú stanovené nasledovné podmienky:
- maximálna obsadenosť 50 % kapacity zariadenia,
- konzumáciu pokrmov alebo nápojov umožniť výlučne posediačky, s cieľom zabezpečiť kontrolovaný rozostup osôb,
- obsadenie jedného stolu najviac 4 osoby alebo osoby z jednej domácnosti,
- zabezpečiť odstup 2 metre medzi stolmi.
Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou. Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální.
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR