Zmena v Covid opatreniach od 3.1.2022: otvoria sa reštaurácie

Od 3.1.2022 sa môžu pre verejnosť otvoriť všetky reštaurácie. Aké podmienky musia splniť?

Reštaurácie sú už niekoľko týždňov pre zlú pandemickú situáciu zatvorené. K zmene dôjde 3. januára 2022. V nadväznosti na rozhodnutie vlády SR sa od tohto dátumu rozširuje možnosť poskytovania služieb prevádzok verejného stravovania.

Aké zariadenia verejného stravovania môžu byť otvorené od 3.1.2022?

Na základe Vyhlášky č. 312 Úradu verejného zdravotníctva SR musia byť uzatvorené všetky prevádzky zariadení verejného stravovania. Výnimku majú:

  • prevádzky verejného stravovania vydávajúce pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby,
  • prevádzky verejného stravovania, ktoré sú súčasťou hotelových a podobných ubytovacích služieb i turistických a ostatných krátkodobých ubytovacích služieb,
  • prevádzky verejného stravovania, pokiaľ prevádzkovateľ umožňuje vstup do prevádzky výlučne osobám v režime OP.

Podmienky pre reštaurácie a stravovacie zariadenia od 3.1.2022

Pre všetkých prevádzkovateľov stravovacích zariadení sú stanovené nasledovné podmienky:

  • maximálna obsadenosť 50 % kapacity zariadenia,
  • konzumáciu pokrmov alebo nápojov umožniť výlučne posediačky, s cieľom zabezpečiť kontrolovaný rozostup osôb,
  • obsadenie jedného stolu najviac 4 osoby alebo osoby z jednej domácnosti,
  • zabezpečiť odstup 2 metre medzi stolmi.

Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou. Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Našli ste chybu či nepresnosť v texte? Dajte nám o tom vedieť.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Alojz Hlina o dôsledkoch konsolidácie v gastro sektore

Ako ovplyvní ceny stravovacích služieb zníženie DPH a čo spôsobí transakčná daň? O budúcich výzvach v gastre a ako sa pripraviť, s dlhoročným podnikateľom v tomto segmente.

Sadzby DPH v reštauračných službách od 1.1.2025

Ako uplatniť nové sadzby dane z pridanej hodnoty v gastro segmente od roku 2025? Praktické informácie aj príklady.

Michelinská hviezda nie je jediné ocenenie, ktoré môže reštaurácia získať

Prestíž gastro prevádzkam zabezpečí aj Bib Gourmand či Green Star. O čo ide a aké sú kritériá hodnotenia pri jednotlivých michelinovských oceneniach?

Patrí Slovensko na gastronomickú mapu Michelin Guide?

Zaradenie do sprievodcu môže mať prínos pre náš cestovný ruch aj ekonomiku. Od čoho spolupráca s Michelinom závisí, aký význam by mala pre neocenené prevádzky a čo môže Slovensko ponúknuť?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky