Ako uplatniť nové sadzby dane z pridanej hodnoty v gastro segmente od roku 2025? Praktické informácie aj príklady.
Od 1. januára 2025 dôjde k zmenám v ustanovení § 27 zákona o DPH, ktoré upravuje sadzby dane z pridanej hodnoty a k zmenám v zozname tovarov a služieb podliehajúcich zníženým sadzbám dane uvedených v prílohách č. 7 a č. 7a k zákonu o DPH. Deje sa tak v nadväznosti na zákon č. 278/2024 Z. z. o zlepšovaní stavu verejných financií (tzv. konsolidačný balíček). Meniť sa budú samotné sadzby, ktoré od nového roka budú v hodnote 23 % (základná DPH), 19 % a 5 %. Novinky sa dotknú aj reštauračných služieb, pričom:
- zníženej sadzbe dane 5 % budú podliehať služby spojené s podávaním jedál a nápojov (kód 56 CPA1), ale len reštauračné a stravovacie služby pozostávajúce z poskytovania pripraveného alebo nepripraveného jedla určeného na ľudskú konzumáciu;
- zníženej sadzbe dane 19 % budú podliehať služby spojené s podávaním jedál a nápojov (kód 56 CPA), no len reštauračné a stravovacie služby pozostávajúce z poskytovania nápojov určených na ľudskú konzumáciu (s výnimkou poskytovania alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu);
- základnej sadzbe dane vo výške 23 % zo základu dane bude podliehať podávanie alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu v rámci poskytovania reštauračných a stravovacích služieb.
Pre jednoduchšie uplatnenie zmien sadzieb DPH od roku 2025 v praxi Finančné riaditeľstvo SR uvádza odpovede na časté otázky a približuje, ako jednotlivé výšky dane uplatniť v rôznych situáciách.
Zdaňovanie reštauračných služieb podľa nových sadzieb DPH od 1.1.2025
Akými sadzbami DPH bude od 1.1.2025 zdaňovať reštaurácia svoje služby?
Pokiaľ ide o reštauráciu, ktorá poskytuje pripravené alebo nepripravené jedlo, ktoré bude zákazník konzumovať v priestoroch reštaurácie, ide o reštauračnú službu pozostávajúcu z poskytovania jedla (uvedená v 2. bode prílohy č. 7a zákona o DPH) a bude sa v roku 2025 zdaňovať 5 % sadzbou DPH.
Ak reštaurácia podáva nealkoholické nápoje a nápoje s obsahom alkoholu do 0,5 % objemu vrátane, ktoré budú zákazníci požívať v priestoroch reštaurácie, pôjde o reštauračnú službu pozostávajúcu z poskytovania nápojov (uvedená v 1. bode prílohy č. 7a zákona o DPH) a bude sa v roku 2025 zdaňovať 19 % sadzbou DPH.
Keď reštaurácia bude podávať alkoholické nápoje s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu, bude sa uplatňovať sadzba 23 %.
Aká sadzba dane sa uplatní, ak zákazník skonzumuje jedlo v reštaurácii za stolom a ak mu jedlo bude vydané a zabalené v plastových nádobách (obedári), teda si jedlo odnesie so sebou?
Aby sa dodanie jedla považovalo za reštauračnú službu, musia byť pri jeho dodaní zákazníkovi poskytnuté aj podporné služby - napr. poskytnutie obsluhy, priestoru na konzumáciu, poskytnutie umývateľného riadu, príborov, stolov, stoličiek, poskytnutie toaliet, prípadne iného priestoru pre zákazníkov - šatne a podobne. V takomto prípade sa na poskytnuté jedlo uplatní 5 % sadzba DPH.
Ak sa zákazníkovi tieto podporné služby s dodaním jedla neposkytnú, pôjde o dodanie tovaru, ktorý podlieha 19 % sadzbe dane.
Bude potrebné mať naďalej v eKase nahraté tieto položky samostatne aj s rozdielnymi sadzbami dane?
Áno. Reštaurácia, ktorá poskytuje aj konzumáciu jedla na mieste, aj možnosť zobrať si pokrm so sebou, bude musieť mať pri rozdielnych dodávkach jedla nahraté to isté jedlo v eKase pod dvoma položkami s rozdielnymi sadzbami dane.
Uplatnenie sadzieb DPH od 1.1.2025 v rôznych typoch stravovacích prevádzok
Aké sadzby uplatní pizzeria, v priestoroch ktorej môžu zákazníci objednanú pizzu zjesť, objednať si nealkoholický, ale aj alkoholický nápoj, no pizzeria ponúka aj rozvoz pizze vlastnou donáškovou službou na základe telefonických objednávok?
Nakoľko je zákazníkovi poskytované jedlo a nápoje vrátane podporných služieb (obsluha, príbor, stôl, stolička, toalety), ide o reštauračnú službu a na poskytnuté jedlo sa uplatní DPH 5 %, na nealkoholické nápoje 19 % a na alkoholické 23 %.
Pri rozvoze pizze, vzhľadom na to, že zákazníkovi neboli poskytnuté vyššie uvedené podporné služby a doprava pizze takouto službou nie je, ide o dodanie tovaru určeného na ľudskú konzumáciu a uplatní sa 19 % sadzba dane.
Aké sadzby DPH uplatní cukráreň, v ktorej zákazníkom podávajú zákusky, nápoje, kávu, čaj, ktoré môžu skonzumovať priamo na mieste – poskytuje obsluhu aj toalety, no na objednávku tiež pečie zákazníkom zákusky, ktoré si vezmú a skonzumujú mimo cukrárne?
Zákusky podávané na konzumáciu v cukrárni budú mať 5 % DPH, nápoje 19 % (v prípade podávania alkoholických s obsahom alkoholu nad 0,5 % objemu 23 % DPH). Ale zákusky, ktoré si zákazník objedná a kúpi s tým, že ich skonzumuje mimo cukrárne, budú podliehať 19 % DPH.
Akú DPH uplatní v roku 2025 pohostinstvo, v priestoroch ktorého zákazníci požívajú pivo, víno, liehoviny, nealko nápoje, konzumujú pochutiny ako chipsy, arašidy či tyčinky a dajú sa tam kúpiť aj cigarety?
Pri podávaní alkoholických nápojov sa uplatní 23 % sadzba DPH, pri nealkoholických nápojoch aj nealkoholického piva, radlera s obsahom alkoholu do 0,5 % objemu vrátane, sa uplatní 19 % sadzba DPH a pri pochutinách sa uplatní 5 % sadzba DPH. Na cigarety sa vzťahuje 23 % DPH.
Ako budú postupovať pri zdaňovaní stánkari, ktorí na rôznych kultúrnych a športových akciách, festivaloch, jarmokoch či trhoch predávajú zo stánkov napríklad pečenú klobásu, mäsové špeciality, čapujú pivo a rozlievajú nealkoholické nápoje, ktoré zákazníci konzumujú za pultami na tzv. „stojáka“?
Keďže v tomto prípade poskytovanie jedla a nápojov sprevádzajú len elementárne zariadenia – pulty bez možnosti sedenia, vyžadujúce len minimálne ľudské nasadenie a neprevládajú prvky poskytovania služieb, nejde o reštauračné služby, ale o dodanie tovaru. Na alkoholické nápoje sa uplatní 23 % sadzba dane, na ostatný tovar sa uplatní 19 % sadzba DPH.
Uplatnenie DPH na prelome rokov 2024 a 2025
Ako reštaurácia zdaní vstupné na silvestrovský večierok organizovaný v jej priestoroch, počas ktorého sa budú podávať dva chody jedla a množstvo alkoholických a nealkoholických nápojov na osobu, vrátane obsluhy? Predaj vstupeniek spustí v decembri 2024 a z inkasovaného vstupného odvedie daň v daňovom priznaní za mesiac december, pričom časť ceny vstupenky zodpovedajúcu poskytnutým reštauračným službám zdaní 10 % DPH, časť zodpovedajúcu cene alkoholických nápojov 20 % DPH. Je potrebné zdaniť ešte časť ceny 5 % daňou, ak druhý chod bude podávaný až po polnoci?
Pri rozhodovaní o použití sadzby DPH je podľa finančného riaditeľstva potrebné vychádzať z § 27 ods. 5 zákona o DPH, ktorý znie: „Pri zmene sadzby dane sa použije pri každom vzniku daňovej povinnosti sadzba dane platná v deň vzniku daňovej povinnosti“. Zo vstupného zinkasovaného pred silvestrovským večierkom vznikne daňová povinnosť podľa § 19 ods. 4 zákona o DPH – dňom prijatia platby a je potrebné z neho odviesť daň v sadzbách dane 10 % a 20 %, ktoré sú platné v čase vzniku daňovej povinnosti v daňovom priznaní za december 2024. Vzhľadom na to, že zaplatené vstupné predstavuje preddavok v 100 % výške ceny poskytnutých služieb, z ktorého bude daň „vysporiadaná“ - odvedená v príslušnom daňovom priznaní, z poskytnutého jedla po polnoci už žiadna daňová povinnosť nevznikne a teda nie je dôvod v takomto prípade zo vstupného odviesť aj 5 % sadzbu dane.
Čo v prípade silvestrovského večierka, na ktorom je k dispozícii bar s alkoholickými aj nealkoholickými nápojmi? Ako bude obsluha blokovať nápoje do polnoci a po polnoci?
Obsluha bude do polnoci blokovať nealko nápoje s 10 % sadzbou DPH a alkoholické nápoje s 20 % sadzbou, po polnoci bude blokovať nealkoholické nápoje s 19 % sadzbou DPH a alkohol s 23 %.
Na silvestrovskom večierku treba uplatniť nové sadzby DPH hneď po polnoci
Aký daňový režim sa uplatní v prípade reštaurácie, ktorá zabezpečuje aj rodinné oslavy, ak zákazníci – fyzické osoby pri dohodnutí dátumu akcie musia zaplatiť kauciu, ktorá v prípade neskoršieho zrušenia udalosti prepadne v prospech reštaurácie? Ak sa akcia uskutoční, záloha sa vráti zákazníkovi buď v plnej výške, alebo sa z nej odráta škoda za napríklad rozbitý riad.
Kaucia má zabezpečovaciu funkciu a nie je odplatou za poskytnutú službu. Preto sa nezdaňuje.
Ako postupovať, ak za poskytnuté reštauračné služby platí zákazník po skončení akcie, ktorá sa uskutoční 11.1.2025 a zákazník už zložil zabezpečovaciu kauciu, no ešte v starom roku chce zaplatiť zálohu aj za exkluzívne nápoje vo výške dohodnutého množstva a ceny ešte s 20 % DPH?
Ak platiteľovi dane zákazník zaplatí v roku 2024 zálohu jednoznačne vymedzenú na podávaný alkohol, k čomu platiteľ vyhotoví aj doklad, predmetnú zálohu zdaní 20 % sadzbou DPH a odvedie z nej daň v príslušnom zdaňovacom období roka 2024.
Ako postupovať pri zdaňovaní poskytnutia ubytovania na prelome rokov, pri dodaní tovaru v roku 2024 a vystavení faktúry v roku 2025 či pri kúpe novostavby pred koncom roka, približujeme na praktických príkladoch v článku Zmena sadzieb DPH od 1.1.2025: ako postupovať.
Zdroj: Finančné riaditeľstvo SR