Môžu sa líšiť ceny rovnakého jedla či nápoja v reštaurácii z titulu rozdielnych sadzieb DPH? Ako ich v praxi uplatniť a premietnuť do koncových cien v stravovacích zariadeniach?
Na to, že v sadzbách DPH vládne zmätok, upozorňujú odborníci a obchodníci dlhodobo. Nie náhodou sa táto téma pred pár rokmi prebojovala aj medzi finalistov ankety Byrokratický nezmysel roka. Od roku 2025 sa situácia skomplikovala ešte výraznejšie, keď sa skupina výrobkov a služieb s 5 % DPH rozšírila a ďalšie dve sadzby sa zmenili na 19 % a 23 %. Často sa pritom deje, že rovnaký alebo príbuzný produkt/služba majú odlišnú sadzbu, čo v praxi spôsobuje problémy, a to najmä v stravovacích službách. Čo sú rozhodujúce kritériá pre správne zaradenie tovaru do príslušnej sadzby DPH od roku 2025 a na čo dať pozor?
Sadzby DPH od 1.1.2025 v stravovacích zariadeniach
Veľká zmena sa od roku 2025 dotkla predaja jedla a nápojov v reštauráciách a stravovacích zariadeniach. Na samotné pokrmy sa po novom vzťahuje 5 % DPH, na nealkoholické nápoje a nápoje s obsahom alkoholu menej ako 0,5 % je sadzba 19 % DPH a na alkoholické nápoje nad 0,5 % obsahu alkoholu je sadzba 23 %. Avšak, konečné uplatnenie sadzby na celú objednávku závisí od viacerých faktorov – jedným zo zásadných je spôsob konzumácie:
- Ak sa jedlo konzumuje na mieste (v reštaurácii, stravovacom zariadení), uplatňuje sa naň 5 % sadzba DPH, no musia byť zákazníkovi poskytnuté dostatočne podporné služby, ktoré umožňujú ich priamu konzumáciu.
- Ak si zákazník berie jedlo so sebou alebo mu ho dovezie rozvozová služba stravovacieho zariadenia, uplatňuje sa 19 % sadzba DPH aj na jedlo, aj na dopravu.
- Ak si jedlo nechá doviezť externou službou (napr. Wolt, Bolt...), vzťahuje sa naň 19 % DPH, pričom na dopravu sa vzťahuje základná 23 % sadzba DPH.
V praxi ale uplatnenie sadzieb nie je tak jednoznačné,
ako sa môže na prvý pohľad zdať a dochádza k rôznym aplikačným
nejasnostiam. Neraz tak môže dôjsť k situáciám, kedy za poskytnutie toho
istého zaúčtuje každý podnikateľ inú sadzbu DPH.
Pravidlá správneho uplatňovania sadzieb DPH v gastro prevádzkach
Pri cenotvorbe a uplatňovaní DPH majú prevádzkovatelia stravovacích zariadení, ktorí ponúkajú rôzne spôsoby konzumácie (teda na mieste, aj rozvoz či možnosť vziať si jedlo so sebou) v zásade dve možnosti:
- buď si stanovia konečnú cenu jedla/nápoja a podľa spôsobu konzumácie následne uplatnia príslušnú DPH, čo bude de facto znamenať, že pri rozvoze či odberu jedla so sebou si uberú z vlastnej marže,
- alebo si stanovia základ dane za jedlo/nápoj a k nemu budú pripočítavať rôznu sadzbu DPH podľa spôsobu konzumácie – to isté jedlo tak bude mať inú konečnú cenu.
Ako pre Podnikajte.sk uviedla Finančná správa SR, z pohľadu uplatnenia zákona o DPH je dôležité, aby platiteľ dane pri poskytnutí plnenia (či už tovaru, alebo služby) aplikoval správnu sadzbu dane prislúchajúcu danému plneniu. „Ak reštaurácia poskytuje napr. jedlá rozdielnym spôsobom, t. j. poskytuje jedlá v rámci reštauračných a stravovacích služieb (ide o poskytnutie služby), podliehajú tieto plnenia 5 % sadzbe dane. Pokiaľ poskytuje tiež dodávky jedla formou „donášky“ alebo formou „predaja so sebou“, tento predaj jedla (tovaru) podlieha sadzbe dane 19 %. Cenotvorbu zákon o DPH nerieši,“ vysvetľuje.
Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) k tejto problematike dodáva, že v zmysle zákona č. 108/2024 Z. z. o ochrane spotrebiteľa, je obchodník povinný pred uzavretím zmluvy, ktorej predmetom je poskytnutie produktu (napr. hotové jedlo) za odplatu povinný spotrebiteľovi jasným a zrozumiteľným spôsobom oznámiť predajnú cenu produktu. „Každý tovar, teda aj hotové jedlá (menu) musia byť označené cenou platnou v čase ponuky a to cenovkou, informáciou o cene, formou cenníka, vývesky alebo iným primeraným spôsobom, bez ohľadu na výšku DPH. Táto informácia má byť pre spotrebiteľov uvedená jasne a zrozumiteľne vrátane príslušnej DPH,“ informuje.
Z uvedeného vyplýva, že prevádzkovateľ stravovacieho zariadenia, ktorý ponúka viacero možností konzumácie/doručenia jedla, by mal o konečnej cene riadne informovať, aj ak sa konečné ceny podľa spôsobu konzumácie líšia.
Navyše si treba uvedomiť, že ak sa účtuje cena rozvozu osobitne, mení sa aj DPH pri objednávke. To znamená, že ak si zákazník objedná napríklad pizzu, ktorú mu má doručiť kuriér pizzerie, reštaurácia uplatní 19 % sadzbu DPH na jedlo a 19 % sadzbu na dovoz. V prípade, že si jedlo objedná cez externého dodávateľa, účtovať sa bude 19 % DPH-čka na pizzu a 23 % DPH-čka na službu dovezenia. „Ak je preprava ako súčasť donášky jedla (tovaru) poskytovaná samotnou reštauráciou, ide v takom prípade o jedno zložené plnenie, na ktoré sa uplatní rovnaký daňový režim ako na hlavné plnenie, ktorým je dodanie tovaru – jedla, a to sadzba dane vo výške 19 %,“ dopĺňa finančná správa.
Čo sa týka obalu na jedlo, ak si zákazník berie jedlo so sebou alebo si ho dá doviezť, obal sa v nadväznosti na § 22 ods. 2 zákona o DPH berie ako súvisiaci náklad pri dodaní jedla (tovaru). „To znamená, že podlieha rovnakému daňovému režimu ako samotné jedlo, t. j. v tomto prípade 19 %,“ vysvetľuje finančná správa a dodáva, že ak ale zákazník nedoje jedlo v reštaurácii a nechá si ho zabaliť, potom sa na samotný obal uplatní 23 % sadzba dane. Pokrm zostáva účtovaný v 5 % DPH-čke, pretože nedojedené jedlo sa podľa finančnej správy považuje za jedlo, pri ktorom boli poskytnuté reštauračné služby a bolo konzumované v reštaurácii.
Čo sú podporné služby pre správne uplatnenie DPH v gastro prevádzkach?
Aby mohla byť na jedlo v reštaurácii uplatnená DPH vo výške 5 %, musí byť podávanie jedla sprevádzané dostatočne podpornými službami, ktoré umožňujú jeho priamu konzumáciu. Vtedy sa totiž poskytnutie jedla berie z hľadiska DPH ako poskytnutie služby.
Konkrétnejšie tieto služby spojené s podávaním jedál a nápojov približuje Informácia k čl. VII zákona č. 278/2024 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (4. bod - Služby spojené s podávaním jedál a nápojov). V nej sa okrem iného uvádza, že rozhodujúce kritériá pre posúdenie, či služby spojené s poskytnutím pripravovaného jedla možno považovať za dostatočne podporné, sa týkajú úrovne služieb ponúkaných spotrebiteľovi. Do úvahy sa berú najmä skutočnosti, akými sú:
- prítomnosť čašníkov,
- existencia servisu, ktorá spočíva v odovzdaní objednávok do kuchyne,
- prezentácia a servírovanie jedál zákazníkom na stôl,
- existencia uzavretých vykurovaných miestností určených na konzumáciu jedla,
- existencia toaliet či šatní pre zákazníkov,
- poskytnutie riadu, nábytkov či príborov.
Ak poskytnutie jedla sprevádzajú len elementárne zariadenia (napríklad pulty bez možnosti sedenia), ktoré si vyžadujú len minimálne ľudské nasadenie, tieto prvky znamenajú vedľajšie minimálne plnenia – uplatňuje sa 19 % sadzba DPH. A to aj v prípade, že ide napríklad o stánkový predaj jedla či tzv. food truck, ktorý umožňuje zákazníkom sadnúť si a skonzumovať jedlo na mieste. 19 % DPH-čka sa uplatní taktiež v prípade, že ide o stánkový predaj v rámci podujatia, ktorého organizátor zabezpečil pri stánkoch stoly so sedením. Okrem možnosti sedenia v týchto prípadoch totiž nie je zákazníkom ponúknutá obsluha, umývateľný riad či toalety, a tak nie je možné považovať toto poskytnutie jedla za poskytnutie služby.
Sadzba DPH pri kombinácii jedla a nápoja od 2025
Ak si zákazník objedná aj jedlo, aj nápoj, každá položka sa zdaňuje osobitne (v závislosti od spôsobu konzumácie a poskytnutia dostatočne podporných služieb). Avšak, v prípade, že ide o poskytnutie reštauračných služieb formou bufetových stolov, kde sú k dispozícii pre zákazníkov aj nápoje a zákazník nemá možnosť inej voľby, považuje sa to za poskytnutie reštauračnej služby, pri ktorej je hlavným plnením a cieľom pre zákazníka konzumácia jedla. Využije sa teda 5 % sadzba DPH.
Špecifická situácia nastáva pri obedovom menu. Ak pozostáva z pevne stanovených položiek, ako polievka, hlavné jedlo a nápoj, opäť sa bude na celý pokrm vzťahovať daň 5 %. „Ak je v rámci menu pre zákazníka možnosť výberu z určitého okruhu jedál a nápojov, v takom prípade sa uplatní príslušná sadzba dane platná pre poskytnutie jedál, čo je 5 %, a príslušná sadzba dane platná pre poskytnutie nápojov, čo je 19 %,“ uvádza sa v spomínanej informácii. No a pokiaľ reštaurácia ponúka cenovo zvýhodnené menu pozostávajúce z jedla a jedla (napr. hamburger a hranolčeky), no tiež to isté menu kombinované z jedla, druhého jedla a nápoja (napr. hamburger, hranolčeky a ľadový čaj), uplatňuje sa na takto poskytnutý nealkoholický nápoj 19 % sadzba DPH.
V neposlednom rade treba mať na pamäti, že ak sú reštauračné a stravovacie služby spojené s poskytnutím ďalších služieb, ako je hudobné či tanečné vystúpenie, toto spadá pod základnú sadzbu dane 23 %. Týka sa to napríklad plesov či silvestrovských večierkov.
Tovar/služba | Sadzba DPH |
---|---|
Jedlo konzumované na mieste* | 5 % |
Jedlo vzaté so sebou + obal | 19 % jedlo + 19 % obal |
Jedlo vzaté so sebou po nedojedení v reštaurácii + obal | 5 % jedlo + 23 % obal |
Jedlo dovezené kuriérom reštaurácie + obal + cena dopravy | 19 % jedlo + 19 % obal + 19 % doprava |
Jedlo dovezené externou službou + obal + dopravná služba | 19 % jedlo + 19 % obal + 23 % doprava |
Nealkoholický nápoj konzumovaný na mieste* | 19 % |
Nealkoholický nápoj so sebou | 19 % |
Nealkoholický nápoj + jedlo konzumované na mieste* | 19 % nápoj + 5 % jedlo |
Nealkoholický nápoj v rámci bufetových stolov | 5 % aj jedlo, aj nápoje |
Pevne stanovené menu pozostávajúce z polievky, hlavného jedla a nápoja (konzumované na mieste)* | 5 % celé menu |
Menu, kde si možno vybrať nápoj z viacerých možností (konzumované na mieste)* | 5 % jedlo + 19 % nápoj |
Akýkoľvek alkoholický nápoj – či už na mieste, alebo so sebou | 23 % |
Sankcie za nesprávne uplatnenie DPH
Vedieť, kedy ktorú sadzbu použiť, je dôležité. Ak totiž platiteľ DPH, teda reštaurácia či iné stravovacie zariadenie, odvedie za zdaňovacie obdobie daň v nesprávnej výške z dôvodu, že na dokladoch z e-kasy uplatňoval nesprávnu sadzbu dane, je povinný výšku odvedenej DPH opraviť cez dodatočné daňové priznanie. „Po podaní dodatočného daňového priznania správca dane uloží pokutu vo výške základnej úrokovej sadzby ECB ročne z rozdielu medzi sumou uvedenou v dodatočnom daňovom priznaní a sumou uvedenou v daňovom priznaní za správny delikt. Výška pokuty sa vypočíta podľa vzorca: základná úroková sadzba ECB x výška rozdielu dane (medzi DP a DDP) x počet dní omeškania (od podania DP po podanie DDP)/ 365 resp. 366,“ vysvetľuje finančná správa.
Z pohľadu zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice a zákona o správe daní a poplatkov, podnikateľovi daňový alebo colný úrad uloží pokutu od 500 eur do 15 000 eur, pretože sa dopustí správneho deliktu podľa § 16a písm. f). „To znamená, že odovzdá pokladničný doklad, doklad alebo paragón, ktoré nespĺňajú zákonné náležitosti. Povinnou náležitosťou pokladničného dokladu je podľa zákona označenie tovaru alebo označenie služby, množstvo tovaru alebo rozsah služby a priradenie sadzby dane z pridanej hodnoty, okrem prípadu, ak platiteľ dane z pridanej hodnoty uplatňuje osobitnú úpravu uplatňovania dane podľa osobitného predpisu,“ dodáva finančná správa.
Na pozore sa treba mať aj pred SOI, ktorá môže uložiť pokutu za nedostatky pri označovaní tovaru cenou. Ako inšpekcia uviedla pre Podnikajte.sk, v rokoch 2023 a 2024 vykonala 156 kontrol reštauračných zariadení. V 16 prípadoch boli zistené nedostatky v spomínanej povinnosti, za čo boli podnikateľom uložené pokuty v celkovej sume 8 600 eur.