Marek Liso (Marco Mirelli): Nikoho nekopírujte, buďte originálni

Podnikateľský príbeh manželov, ktorí verili v to, čo robia, dovolili si ísť hlavou proti múru a budovať v módnom odvetví na Slovensku značku, ktorá ma svoj vlastný dizajn a je zameraná na pomerne úzku a náročnú cieľovú skupinu mužov. Navyše s cieľom vybudovať z nej svetovú značku.

Spoločnosť marco mirelli, s.r.o. poskytuje komplexné služby v oblasti odievania, od tvorby štýlu a odevov na mieru až po odborné poradenstvo v oblasti imidžu. Image House for Men MARCO MIRELLI stavia svoj biznis model na komplexnej starostlivosti o odievanie úspešných mužov, najkvalitnejších látkach svetových značiek a vlastnej výrobe na mieru. Vzniku dnes už veľmi úspešnej spoločnosti, ktorá odieva podnikateľov, manažérov, známych slovenských umelcov, športovcov ale aj politikov, predchádzalo mnoho kľúčových udalostí. Úplným základom však bolo stretnutie manželov a zakladateľov spoločnosti, Mareka Lisa - Marco a Miriam Lisovej Marcinekovej - Mirelli.

Stretnutie s Miriam bol pre mňa osudový moment

Príbeh značky Marco Mirelli sa začína v roku 1993, keď devätnásťročný Marek stretol šestnásťročnú Miriam. „Považujem za osud, že sme sa našli.“ Práve vzájomné stretnutie označuje Marek za najdôležitejší zlomový moment. „Keby nedošlo k súhre osudových okolností, Marco Mirelli dnes neexistuje.“ Miriam medzičasom dokončila štúdium na strednej škole so zameraním na modelovanie a navrhovanie odevov a pokračovala štúdiom humanitných vied. Marek sa rozhodol pre štúdium práva. Miriam už počas štúdia navrhovala a šila odevy pre seba a pre Mareka.

„Práve skutočnosť, že Miriam nielen navrhovala modely, ale ich aj šila, je dnes našou obrovskou konkurenčnou výhodou, pretože ovláda nielen prácu s farbami a na základe toho tvorbu imidžu, ale aj celý proces zhotovovania odevov od A po Z. Celú našu výrobu vyskladala sama, pretože poznala každý jeden aspekt, od tvorby strihu, cez modelovanie odevov až po technológiu šitia. Na základe skúseností z odborných stáží doma aj v zahraničí a práci s klientami neustále zdokonaľovala strihy a technológiu tak, aby odevy Marco Mirelli boli na úrovni odevov svetových značiek. Jednou z vlastností Miriam je, že pre ňu nič nie je nemožné. Každý problém alebo zmena je pre ňu výzvou, na ktorú nájde riešenie. A to nie riešenie udržiavacie, ale také, ktoré nás vždy posúva ďalej.

Ako zvyknem hovoriť, Mimi má dar, o ktorom by sa mal dozvedieť celý svet. Ja som bol tiež motor, nosil som nápady a myšlienky, ale Marco Mirelli existuje hlavne vďaka jej kreativite, ktorou dáva našej značke jasný rukopis.“ Po dokončení štúdia na vysokej škole dostala Miriam od bývalej triednej profesorky zo strednej školy, vtedy už riaditeľky, ponuku učiť na odevnej priemyslovke v Trenčíne. Súhlasila, ale tri dni pred nástupom jej pani riaditeľka nečakane oznámila, že na dané miesto zobrala niekoho iného, pretože mal za sebou viac výstav. „Z môjho pohľadu to bol ďalší osudový moment, ktorý nás doviedol tam, kde sme. Miriam plakala a ja som ju utešoval, že všetko zlé je na niečo dobré. A naozaj bolo.“

Každú činnosť som začínal s myšlienkou, ako vzájomne pospájať veci a posunúť našu spoločnosť ďalej

Rozhodli sa pokračovať v šití a založili si živnosť. Dieru na trhu videli práve v oblasti pánskeho oblečenia. „Zo začiatku bol náš biznis hlavne o šití na mieru. Chceli sme sa sofistikovane starať o pánsku módu. Nevedeli sme, čo všetko nás čaká, ale boli sme o nápade presvedčení a verili sme si. Boli sme pripravení neutiecť z boja ani v prípade počiatočného neúspechu.“ Marek priznáva, že v podnikaní im pomohlo získané vzdelanie. „Veľmi rýchlo sa totiž ukázalo, že náš biznis nie je len o šití, ale vo významnej miere o budovaní značky. Prvými klientmi navyše boli moji spolužiaci z vysokej školy.

Neskôr som pracoval ako právnik a aj moji kolegovia a šéfovia si u nás dávali šiť obleky. Keď boli spokojní, odporúčali nás ďalším klientom. Vďaka vysokej kvalite a zákazníckemu prístupu sme rástli prostredníctvom referencií.“ Na začiatku odevy vyrábali v Trenčíne, kde začínali v pivnici s dvomi šijacími strojmi a pingpongovým stolom. „Prvé kolekcie sa volali Eliška, Oliver a Oskar. Dnes sa tak volajú naše deti.“ Miriam musela za klientmi dochádzať do Bratislavy, zakúpili preto do spoločnosti auto na lízing.

„Prvé investície išli do nákupu dvoch strojov, auta a materiálov na výrobu. Keď som dokončil školu a začal pracovať, všetky peniaze hltalo podnikanie. Postupne sme si vzali do nájmu priestory na výrobu a prijímali sme zamestnancov. Peniaze, ktoré firma produkovala, išli do ďalších investícií a Miriam prvých päť rokov nemala mzdu.“ V roku 2003 urobili prehliadku, kde sa prvýkrát objavila značka Marco Mirelli by Mimi. „Museli sme si na ňu síce požičať, ale v našu značku sme verili. Spätne však priznávam, že tie peniaze sme mohli použiť lepšie.

Postupne, ako sme sa posúvali ďalej, sme z nášho názvu odstránili doplnok by Mimi, pretože sme nechceli pôsobiť ako dizajn jedného človeka. Značka by nemala byť o návrhárovi alebo o človeku, značka by mala byť vždy rovnaká, nezávisle od toho, kto za ňou stojí.“ Počas podnikania prešli Marek a Miriam mnohými skúškami. „Popri prvom roku podnikania som ešte dokončoval školu. Miriam musela každé ráno vstávať o pol šiestej, ísť do práce, pripraviť ľuďom prácu, cestovať za klientmi a vracala sa až večer s odskúšanými vecami. Bol to nekonečný a neuveriteľne vyčerpávajúci kolobeh. V tom období sme sa často hádali, avšak nikdy, ani počas hádok sme si nepovedali, že by sme išli každý vlastnou cestou. Vtedy sme zistili, že čakáme Elišku. To nás už úplne spojilo a zosobášili sme sa. Nebyť však tohto zásahu, možno by sa situácia v našom vzťahu zhoršovala a rozišli by sme sa.“ Marek neskôr ukončil kariéru právnika a začal sa naplno venovať rodine a práci v spoločnosti, v rámci ktorej má na starosti zabezpečenie celkového chodu firmy, marketing a prácu s ľuďmi.

Postupne sme sa naučili, že nám stačí menej pracovníkov, avšak ozajstných odborníkov

Veľkovýroba je zvyčajne postavená na automatoch, ku ktorým môže podnikateľ postaviť zamestnanca a relatívne rýchlo ho dokáže naučiť obsluhovať stroj, ktorý vykonáva čiastkový úkon. „Naša výroba je postavená vyslovene na zručnostiach. Zruční krajčíri sa hľadajú veľmi ťažko a preto sme budovali výrobu vždy na mieste, kde má odevníctvo tradíciu. Miriam klientov najskôr obsluhovala sama, musela sa postaviť pred klienta a osobne zodpovedať za kvalitu výrobku. Preto bolo potrebné, aby sa mohla plne spoľahnúť, že jej spolupracovníci odvedú stopercentne kvalitnú prácu. Spočiatku bol v tejto oblasti problém, pretože niektorí ľudia tú kvalitu nevedeli priniesť a museli sme si začať dôkladnejšie vyberať. Naším cieľom vždy bola svetová kvalita, svetový produkt a služby.“

Výrobu v Trenčíne sa v roku 2010 rozhodli zrušiť a presunuli ju do Tornale, kde zároveň rozšírili kapacitu. „Keď sme rozbiehali výrobu v Tornali, súbežne sme ešte vyrábali aj v Trenčíne. Bolo to však neúnosné, pretože sme museli veľa cestovať medzi mestami. Z jedenástich ľudí v Trenčíne boli štyri zamestnankyne na materskej dovolenke a naše služby začali trpieť. Namiesto toho, aby sme boli klientom k dispozícii kedykoľvek, sme si museli plánovať termíny vo večerných hodinách.“ Výrobu v Trenčíne napokon po dlhom rozhodovaní zrušili. „Ťažké to bolo predovšetkým z ľudskej stránky, pretože nedokážem prepúšťať ľudí a dovtedy som prepustil asi jedného človeka ešte v skúšobnej dobe. Vždy ma ale zamrzelo, keď niektorým ľuďom, ktorých som neprepustil, aj keď by to bolo pre firmu lepšie, nezáležalo na firme tak, ako by malo.“

Keď sa podarilo zefektívniť výrobu, mohli sa sústrediť na predaj a klientský servis. „Konečne sme dokázali zrýchliť termíny a byť stále k dispozícii. Pôvodný proces vyzeral tak, že klient si vyberal zo vzoriek látok a potom sa oblek šil a domeriaval. Bolo to náročné pre nás, aj pre klienta, pretože si to vyžadovalo dve až tri skúšky. Vyrobili sme teda jednotlivé veľkosti oblekov ako pomôcku, aby klient videl, ako mu oblek sadne. Oblečie si oblek a my priamo domeriame detaily. Nastriháme látku podľa základného strihu a domeraných mier a takmer na hotovo šijeme. Takto vieme rýchlejšie zhotoviť oblek, v ktorom sa bude klient cítiť úplne perfektne. Pri tomto procese dokážeme oblek odovzdať do troch týždňov.“

Materiály si Marco Mirelli dáva špeciálne vyrábať. Z nových materiálov vždy ušijú vzorky, aby klient oblek a materiál videl. „Ponúkame aj najvyšší level služieb, ktorým je tvorba individuálneho štýlu.“ Marek podotýka, že osud sa s nimi zahral aj v ďalších fázach podnikania. „Miriam bola práve tehotná, keď sme sa s kolegom, ktorý bol u nás štyri roky, dohodli na jeho odchode. Išlo o vzájomnú dohodu a povedal nám, že ide pracovať do reklamnej agentúry. Napokon odišiel ku konkurencii. Po odchode však oslovoval našich klientov a dodávateľov a ponúkal im spoluprácu. Ustáli sme to, ale bol to pre nás šok a istú dobu sme strávili v neistote, lebo sme podobnú situáciu nikdy nezažili. Nevedeli sme predpokladať, ako sa situácia vyvinie. Práve keď nám bolo najhoršie, prejavil Tomáš Maštalír záujem o spoluprácu. Ako blesk z jasného neba. Stretli sme sa, dokázali sme ho presvedčiť a stal sa našou tvárou. Prvýkrát si naše oblečenie obliekol na odovzdávanie OTO a veľmi si pochvaľoval. Vychválila ho aj módna polícia. Nikde sa síce neobjavilo meno Marco Mirelli, ale ľudia sa o nás začali zaujímať.“

Vtedy rozbehli v spoločnosti skutočný marketing a značka začala žiť. „Takéto situácie možno nazvať šťastím či osudom, ale vždy je potrebné zaslúžiť si to. Robili sme svoju prácu kvalitne a so srdcom a v ťažkej chvíli sa vždy objavilo niečo pozitívne, čo nás posunulo ďalej.“ V roku 2013 Marco Mirelli sťahuje svoju prevádzku do väčších a exkluzívnejších priestorov v Bratislave, kde bude predajňa topánok a doplnkov, hotové odevy s možnosťou došívania formou made to measure a aj privátna zóna pre VIP klientov na šitie na mieru formou bespoke tailoring. „Chceme pridať „ready to wear“, teda obleky, ktoré si ľudia môžu zakúpiť a hneď odniesť. Všetko bude pod jednou strechou a už budeme stopercentný Image House for Men.“

Článok pokračuje pod reklamou

Myslím, že človek by mal pred začatím podnikania nabrať určité životné skúsenosti

Nakoľko výroba špecializovaná na šitie na mieru je veľmi sofistikovaná, je aj náročná na odbornú spôsobilosť zamestnancov. Proces zaúčania nového zamestnanca trvá v Marco Mirelli minimálne jeden rok. „Dovtedy sa nový pracovník stále učí a buď má nízku produktivitu, lebo si dáva pozor, aby nerobil chyby, alebo pracuje rýchlo, ale s chybami. Keď sa cíti doma v jednej operácii, môžeme ho posunúť na inú operáciu a až keď sa všetky operácie naučí, stáva sa plnohodnotným prínosom pre spoločnosť na zákazkové šitie. Vždy, keď k nám príde nový človek, zisťujeme, na ktorej pozícii je najlepší a tomu sa potom venuje.“

S rastom spoločnosti si mohli dovoliť pracovné pozície zamestnancov viac špecializovať. „Na začiatku zamestnanec robil určitý celok pozostávajúci z viacerých operácií. Dnes je zamestnanec špecializovaný na určitú operáciu alebo v záujme flexibility na niekoľko operácií, v ktorých je pre výrobu a spoločnosť najprospešnejší a najefektívnejší. Takto sa nám podarilo kvalitu ešte zvýšiť a je to lepšie aj pre našich pracovníkov, lebo môžu robiť operácie, v ktorých sa našli a sú v nich najlepší.“

Mladým a začínajúcim podnikateľom Marek radí: „Nemusíte byť experti v tom, v čom začínate podnikať. Mali by ste k tomu však mať aspoň blízko a všetko ostatné sa naučíte priamo v praxi. Je dôležité svojej činnosti rozumieť a mať ju rád, pretože pre podnikanie je potrebné neustále niečo obetovať a to nie je jednoduché, ani keď vás to baví. Pre produkt alebo službu, ktorú budete poskytovať, urobte maximum a v ťažkých momentoch neupadajte
na duchu. Ja sám niekedy obdivujem, ako Miriam dokáže zvládať negatívne veci, ktoré by aj mňa už mnohokrát položili. Otraste sa aj vy a pokračujte.“

Marek podotýka, že jedným z kľúčov k ich úspechu bola výnimočnosť. „Myslím, že sme boli výnimoční v tom, že sme verili v to, čo robíme a že sme si dovolili ísť hlavou proti múru a budovať v módnom odvetví na Slovensku značku, ktorá ma svoj vlastný dizajn a je zameraná na pomerne úzku a náročnú cieľovú skupinu mužov. Navyše s cieľom vybudovať z nej svetovú značku. Preto sme nikdy neboli krajčírstvom a nikdy sme nefungovali spôsobom, že by sme za každú investovanú korunu chceli hneď získať dve. Urobili sme naozaj veľa rozhodnutí, ktoré nám peniaze späť nepriniesli. V konečnom dôsledku nás však vždy niekam posunuli.

Pripomína, že ďalším kľúčom k úspechu sú vzťahy. „Vytvorte si vzťah k svojim klientom i k zamestnancom. Nestačí ísť podnikať preto, že nechcete vstávať o siedmej ráno, počúvať šéfa a chcete veľa peňazí. Podnikanie znamená záväzky voči klientom i zamestnancom. Keď prijímate zamestnanca, neberiete len jeho, ale aj jeho rodinu a všetkých, ktorí od neho závisia. Od svojich ľudí zase potrebujete, aby voči vám boli lojálni. Je dôležité testovať ľudí okolo seba, či sú pri vás len v dobrom alebo aj v zlom. Ja ľuďom príliš verím, ale či im naozaj môžem veriť sa vždy ukáže, až keď príde zlé obdobie. Keď je u nás veľa práce, nemusím na stenu lepiť nariadenie zamestnávateľa o nadčasoch, lebo ľudia sú ochotní ostať v práci dlhšie. Pre firmu a pre klienta.“

Náš tip: Ďalšie inšpiratívne príbehy a rady nájdete v e-booku 59 inšpiratívnych podnikateľských príbehov (Ako vybudovať úspešnú firmu na Slovensku)

Našli ste chybu či nepresnosť v texte? Dajte nám o tom vedieť.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Generačná výmena môže biznis posunúť vpred: príkladom je prešovská textilná firma

Zakladateľ OZEX Control System zveril firmu deťom, výsledkom je rozšírenie výroby a nová značka oblečenia. Čomu vďačia za hladký priebeh nástupníctva a prečo kladú dôraz na firemnú kultúru?

Za vznikom cukrárne DELIGHTILLI stojí diagnóza zakladateľky i láska k pečeniu

Našla dieru na trhu a založila bezlepkovú cukráreň, hoci polovicu zákazníkov tvoria ľudia bez alergií. Ako sa na úspechu firmy podieľa tím Petry Illeovej a čím v čase zdražovania potešila zákazníkov?

Konkurenčná výhoda firmy Profirol: inovácie a hodnoty v biznise

Vo firme s tieniacou technikou si zakladajú na férovosti a odbornosti. Ako zakladateľ Andrej Lehota firmu vedie, aby hodnotami žila a čím sa líšia od konkurencie?

Cukráreň Floril: súdržnosť rodiny sa odráža v ich fungovaní aj zákuskoch

Z pivnice do vlastných prevádzok, kaviarní či hotelov. Ako funguje 80-členný kolektív, ktorého štvrtinu tvoria príbuzní zakladateľov a čo by im uľahčilo podnikanie?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky