Inšpiratívny podnikateľský nápad (č.28) – Digitálne tornádo v gastronómii

Klasická večera v reštaurácii. Usadíte sa, prezriete si jedálny a nápojový lístok, vyberiete si, príde čašník, nadiktujete mu objednávku a on si ju zapíše, potom čakáte na jedlo (a ak máte dobrého spoločníka, tak sa nenudíte) a keď príde, tak ho zjete. Po večeri opäť zavoláte čašníka, ten vám donesie účet a vy odľahčíte vašu peňaženku. Poznáte to? Fajn... tak teraz na tento proces zabudnite, pretože do reštaurácií prichádzajú tablety!

Digitálna doba

Digitalizácia hýbe svetom. Ešte pred pár rokmi sme všetci boli nadšení CD-čkami, dnes si kupujeme notebooky bez CD mechaniky a hudbu „skladujeme“ v MP3 formáte. O niečo dávnejšie sa záverečné školské práce písali na písacom stroji, dnes ich v elektronickej podobe odovzdávame cez systémy, ktoré dokážu odhaliť plagiátorstvo. Jednoducho – čo nie je v e-podobe alebo online, akoby ani nebolo. Digitálne formáty sú navyše o to zaujímavejšie, že aj vývoj elektroniky kráča denne míľovými krokmi smerom dopredu. Spomeňte si na prvé mobilné telefónmi pred pár rokmi a potom na dnešné iPhony či smartfóny.

Článok pokračuje pod reklamou


Jedným z pomerne nových zariadení na trhu je aj tablet alebo ak chcete tak konkrétne aj iPad. Ide v podstate o netradičnú formu prenosného počítača s dotykovým displejom, ktorý prepožičiava tomuto druhu elektroniky nevídané možnosti využitia. Mimo iného aj v gastronómii.
Silnejúci digi-trend využili i zakladatelia americkej spoločnosti E la Carte, ktorí sa rozhodli vyvinúť špecializovaný tablet pre reštaurácie, ktorý slúži ako menu karta, poskytuje objednávkové prostredie, informácie o reštaurácii a okolí, priestor na hru, rozhranie pre platbu či možnosť zaslať feedback. To všetko na jednej jedinej malej obrazovke.

 

Šikovný zázrak vs. redukcia pracovných miest

Tablet v praxi? Prídete do reštaurácie, na tablete si prezriete jedálny a nápojový lístok s krásnym a variabilným grafickým prevedením vrátane zobrazovania fotografií jednotlivých jedál, ktoré možno  prezerať podľa kategórií (predjedlá, hlavné jedlá, dezerty, nápoje, …). Potom sami zadáte objednávku (počet ľudí a konkrétne jedlá) a počas čakania na jedlo sa môžete zahrať rôzne hry či kvízy, vďaka ktorým môžete získať zľavy či iné výhody. Ak nie ste práve hravý typ, môžete čas využiť aj inak a prečítať si užitočné informácie, ktoré vám reštaurácia ponúka. Môže to byť info o aktuálnych akciách v reštaurácii alebo v jej okolí (napr. kultúrneho charakteru) či informácie o samotnom podniku. Keď vám prinesú jedlo a vy ho zjete, opäť príde na rad tablet – ten má totiž zabudovanú čítačku kariet, vďaka ktorej môžete aj samostatne zaplatiť. Ak radšej platíte v hotovosti, tablet vám pomôže privolať čašníka. Podobne to funguje aj vtedy, ak ste (ne)spokojní a chceli by ste vyjadriť svoj názor v prítomnosti majiteľa podniku.

Ako už asi predchádzajúce riadky naznačili, ide naozaj o revolúciu v oblasti gastronómie. Sekcie GAME a INFO ponúkajú netušené možnosti v oblasti reklamy a komunikácie so zákazníkom. Samotná prax dokazuje, že sa procesy v podniku naozaj zjednodušia a urýchlia. Vďaka e-objednávke priamo od stola sa táto sama vytlačí v kuchyni, kde vám ju pripravia. Dokonca aj zaplatiť môžete celkom bez pomoci personálu.
Majitelia E la Carte tvrdia, že tablety neboli vymyslené preto, aby nahradili ľudský faktor. Je však zrejmé, že po automatizácii niektorých procesov by sa asi vyšší počet čašníkov stal nevyužitým a drahým prvkom v podniku.

 

Tablety v slovenských reštauráciách?

Kto sa zaujíma o digitálne technológie a najnovšiu elektroniku, tomu iste neušlo, že tablety zatiaľ nie sú až taká lacná záležitosť. Preto je otázne, či by takáto technológia našla úspech aj v našej krajine. Ak si však majiteľ reštaurácie spočíta, koľko ho mesačne stojí 10 čašníkov a aká by bola jednorazová investícia do špeciálnych tabletov, možno mu vyjde zaujímavá rovnica. Natíska aj ďalšia otázka – aký bude osud obsluhujúceho personálu po zavedení takejto technológie? Má podnikanie tohto typu v našej krajine budúcnosť? Čo myslíte?

 

Seriál o inšpiratívnych podnikateľských nápadoch je spoločnou iniciatívou portálu Podnikajte.sk a Združenia mladých podnikateľov Slovenska.

Našli ste chybu či nepresnosť v texte? Dajte nám o tom vedieť.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Alojz Hlina o dôsledkoch konsolidácie v gastro sektore

Ako ovplyvní ceny stravovacích služieb zníženie DPH a čo spôsobí transakčná daň? O budúcich výzvach v gastre a ako sa pripraviť, s dlhoročným podnikateľom v tomto segmente.

Sadzby DPH v reštauračných službách od 1.1.2025

Ako uplatniť nové sadzby dane z pridanej hodnoty v gastro segmente od roku 2025? Praktické informácie aj príklady.

Podnikanie študentov: inšpiratívne nápady z celého sveta

Kreativita, talent, nadšenie a vízia – to všetko vedia aj študenti využiť, aby svoj nápad premenili na úspešný biznis, často ešte pred dosiahnutím plnoletosti. Ukážka inšpiratívnych príkladov.

Netradičné ubytovanie v Česku, Poľsku, Rakúsku a Maďarsku

Rozprávková dedinka, pobyt v „skale“ či vo vínnom sude. Čím lákajú turistov podnikatelia v okolitých krajinách?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky